ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΛΥΠΤΡΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΤΗΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Χ.Σ.Α. ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

16/03/2008: Το ότι η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, κάνει πάντοτε καλές εκδηλώσεις δε θα είναι κάτι το πρωτάκουστο, εάν το επαναλάβω. Διαθέτει πλέον αρκετή πείρα, ώστε η κάθε νέα της εκδήλωση να είναι κατά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Το μεγάλο παροικιακό κοινό, το οποίο την τιμά με την παρουσία του, έχει απαιτήσεις για ποιοτικές παρουσιάσεις και μέχρι στιγμής αποζημιώνεται επάξια.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και τα πολιτιστικά δεδομένα, η προσέλευση των συμπατριωτών μας στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» ήταν αθρόα σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αίθουσα «ΑΙΓΑΙΟΝ» από πολύ νωρίς να είναι πλήρης με αρκετό κόσμο να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραμονής. Ο σκοπός της εκδήλωσης και το όνομα της τιμωμένης Δέσποινας της Τέχνης και των Γραμμάτων λειτούργησαν έτσι ώστε να μην είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι έμειναν εκτός νυμφώνος και έμειναν εκτός αιθούσης στο χώρο υποδοχής.



Η έναρξη της εκδήλωσης σήμανε με χαιρετισμό του υφ/ργού κ. Π. Καμένου. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αργ. Κοκκινάκης, αφού χαιρέτισε τη συγκέντρωση, γνώρισε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσει μια ξεχωριστή χιώτισσα γυναίκα με σημαντική και ξεχωριστή παρουσία στα ελληνικά μα και στα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα. Μια πολυβραβευμένη και άξια κυρία η οποία άλλωστε είχε την ξεχωριστή τιμή να προταθεί από την πατρίδα της ως υποψήφια «Γυναίκα της Ευρώπης». Ας μη ξεχνάμε δε ότι την συνοδεύει, όχι τυχαία, ο τίτλος «Γλύπτρια της Ειρήνης»



Ομιλήτρια, παρουσιάστρια της ζωής, των έργων και του έργου της διακεκριμένης καλλιτέχνιδας, ήταν μια εξίσου ξεχωριστή γυναίκα. Η Χιώτισσα Ευρωβουλευτής κ. Μαρ. Κασσιώτου – Παναγιωτοπούλου, μητέρα εννέα παιδιών.
Ακολούθησε προβολή VIDEO με ξεχωριστές προσωπικότητες όπως αυτές των κ.κ. Α. Ψαρούδα –Μπενάκη, Γ. Κρεατσά, Ρόδης Κράτσα, Λαυρ. Δελλασούδα και άλλων να καταθέτουν για το έργο ζωής της τιμωμένης.

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση της κ. Μ. Παπακωνσταντίνου από τον Πρόεδρο της Ο.Χ.Σ.Α και ανταλλαγή δώρων. Η χιώτισσα γλύπτρια χάρισε στην Ομοσπονδία ένα πίνακά της, στους δε αμέτρητους φίλους της, οι οποίοι ήλθαν για να παρευρεθούν στη χαρά της από ένα μετάλλιο φιλοτεχνημένο από την ίδια.
Ολόψυχα της ευχόμαστε να την καμαρώσουμε και Ακαδημαϊκό.






Σε αυτή την εκδήλωση κυριάρχησε απόλυτα το χιώτικο στοιχείο και η χιώτικη παράδοση. Σε αντίθεση με τις άλλες εκδηλώσεις που πάρα πολύ καλές χορωδίες ή χορευτικά, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη Μυροβόλο, σκορπούσαν απλόχερα τα προσόντα τους, αυτή τη φορά, ένα πανέμορφο χορευτικό των «Μεστών» με τις τοπικές τους ενδυμασίες και η μικρούλα Λεμονιά Βουλγαράκη με το σαντούρι της, μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω ξυπνώντας νοσταλγικές αναμνήσεις.

Ας είναι καλά, για την χαρά που χάρισαν σε όλους μας. Ευχόμαστε το παράδειγμα των Μεστούσων να το ακολουθήσουν και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι ώστε οι εκδηλώσεις να μην είναι κατ’ όνομα χιώτικες αλλά να σκορπίζουν και μοσχοβολιά σκίνου των Νοτιοχώρων, γιασεμιού της Χώρας, Βορειοχωρούσικου σπάρτου και Καμπούσικου λεμονανθού.




Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφ. Β. Αιγαίου κ. Λέκκας, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ε. Αγγελάκος, η Αντ/δρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα με το σύζυγο της τ. Βουλευτή κ. Α. Κράτσα, η κ. Σοφ. Βούλτεψη, η Νομαρχ. Σύμβουλος κ. Λ. Λύκου, ο Πρέσβης επί τιμής κ. Τ. Βαρελάς, ο Επιτ.Περιβ. Νέας Υόρκης κ. Στ. Μαννής, ο δικαστικός κ. Ματθίας, ο Καθηγ. Πενεπ. Κ. Λαυρ. Δελλασούδας, Μιχ Βαρλάς, οι κες. Δ. Μονιούδη – Γαβαλά, Αγγ. Πιτίδου, Μαρ. Αθανασιάδου, Π. Χαλκιά Στεφάνου, οι πρ. Πρόεδροι της Ο.Χ.Σ.Α κ.κ Α. Τριπολίτης και Π. Βαρλά, οι Πλοίαρχοι συγγραφείς κ.κ Κ. Φράγκος, Γ. Φράγκος, Ι. Παπαδόπουλος, οι Χιώτικες Εκδόσεις «Αλφα Πι» (Αδελφοί Α.& Ι. Παληός) κ.α



Επίσης πρόεδροι και μέλη Συλλόγων της Χίου με έδρα την Αττική. Αίσθηση προκάλεσε η επανεμφάνιση στο προσκήνιο, η επανεμφάνιση του «Φάρου» της Λαγκάδας μετά από απραξία αρκετών ετών. Το νέο Δ.Σ της Ομοσπονδίας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση φάνηκε ορεξάτο κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο βαρύ έργο που επωμίσθηκαν να σηκώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: